Tuesday, March 10, 2015

Tee siitä tapa - ja muutat elämäsi!

Amerikkalainen Gretchen Rubin kirjoitti nelisen vuotta sitten loistavan kirjan "The Happiness Project" (suom. Onnellisuusprojekti), jonka minäkin kahlasin läpi aiheesta kovin intoutuneena. Kirjasta kävi ilmi, että onnellisuuteen vaikuttavat varsin merkittävästi hyvien tottumusten jalostaminen ja toisaalta huonojen karsiminen. Joidenkin tutkimusten mukaan noin 40% käyttäytymisestämme toistuu päivittäin, joten selvää on, että tapojen muuttaminen muuttaa elämämme. 

Nyt Rubin on julkaisemassa uutta elämäntaito-opusta tavoista, tottumuksista ja niiden mahdollistamasta muutoksesta nimeltä Better Than Before (suom. Tee siitä tapa), ja siinä hän vastaa onnellisuuteenkin vaikuttavaan kriittisen kysymykseen: miten tottumuksia muutetaan? 

tee siitä tapa, gretchen rubin, better than before,
Tee siitä tapa. (Kannen kuva lainattu Adlibrikseltä.)

Kirja ei ole vielä ilmestynyt Suomessa, mutta olen ehtinyt tutustunua aiheeseen Rubinin blogissa. Ihmiset toki kasvavat ja muuttuvat vaivihkaa ja luonnostaan, mutta varmasti monet meistä haluaisivat olla myös tietoisesti "parempia" joillakin elämän osa-alueilla. Onpa kyse sitten terveellisten elämäntapojen omaksumisesta, ikuisuusprojektin loppuunviemisestä tai vaikkapa leppoisampana ihmisenä elelemisestä, Rubinin tutkimuslähteiden mukaan salaisuus tapojen muuttamiseen piilee itsetuntemuksessa. Jos yrität muokata tottumuksiasi tavalla, joka on yhteensopimaton luonteesi kanssa, et tule pötkimään pitkälle. 

Koska ihmiset ovat väistämättä erilaisia, heille sopivat erilaiset keinot tapojen muovaamiseen. Se, miten reagoimme ennakko-odotuksiin - sisäisiin (esim. nukun enemmän ja syön vähemmän sokeria)  ja ulkoisiin (esimiehen antama deadline ja kollegan lähettämä kokouspyyntö) - määrittelee perustan tapojen ja tottumusten muokkaamiselle. Kirja lokeroi ihmiset taipumustensa mukaisesti neljään ryhmään: ylläpitäjät, mukautujat, kyseenalaistajat ja kapinalliset


mukautuja, ylläpitäjä, kapinallinen, kyseenalaistaja, gretchen rubin, tee siitä tapa kirja
Neljä taipumusta Gretchen Rubinin "Tee siitä tapa" -kirjasta. Kuva täältä.

Ylläpitäjää motivoivat ulkopuolelta tulevat ennakko-odotukset, ja esimerkiksi deadlinet, arvosanat, myöhästymissakot, muiden tarpeet tai velvollisuudentunne kaveria/kollegaa/puolisoa kohtaan kannustavat ylläpitäjää pitämään lupauksensa. Jos ylläpitäjällä ei ole tilivelvollisuutta muita ihmisiä tai yhteiskuntaa kohtaan, hän kompastelee omien sisäisten prioriteettiensa kanssa. 

Mukautujat ovat ulkoisten odotusten suhteen ylläpitäjien kaltaisia, mutta heille myös sisäiset odotukset merkitsevät paljon. Vaikka kukaan muu ei tietäisi tai välittäisi siitä mitä teet, mutta olet itse asettanut itsellesi tavoitteen ja haluat pysyä siinä, olet mukautuja. Rubinin mukaan mukautujia on joukossamme harvakseltaan, mutta ylläpitäjia sitäkin enemmän. 

Kyseenalaistaja kyseenalaistaa sekä sisäiset että ulkoiset odotukset, ja jos ne miellyttävät häntä itseään, hän toteuttaa ne. Pohjimmiltaan siis kyseenalaistajan odotukset tulevat sisältä päin hänestä itsestään. 

Kapinallinen uhmaa kaikkien odotuksia, niin omia kuin muidenkin. Kaikenlainen kontrollointi on myrkkyä kapinalliselle, ja säännöt, velvollisuudet ja odotukset saavat hänet jopa tekemään päinvastoin. Kapinallinen herää aamulla ja miettii "Mitä haluaisin tehdä tänään?". 

Itsetuntemuksen parantamisen voit aloittaa tekemällä Rubinin kehittämän testin, jonka avulla saat selville, mikä neljästä ominaisuudesta kuvaa sinua parhaiten.  Tee testi täällä. 

Kuten sanottu, tavat ja tottumukset ohjaavat elämäämme suuressa määrin sekä kotona että työpaikalla: teemme päivästä toiseen samoja asioita aina samalla tavalla. Muutosten tekeminen totuttuihin tapoihin on vaikeaa, mutta toisaalta joskus yksi pienikin askel voi saada aikaan henkilössä kokonaisen muutosten aallon. Kannattaa etsiä oikeanlaisia tilaisuuksia, esimerkiksi uuden työn yhteydessä on hyvä hetki omaksua uusi tapa toimia. Jos joku ympärilläsi on positiivisen muutoksen kourissa, tempaise itsesi mukaan. Muista, että tapojen muuttaminen muuttaa elämämme.

jos et muutu mikään ei muutu, muutos, motivaatio, tavat ja tottumukset

Eräs entinen kollegani ja mainostoimistopomo antoi työntekijöilleen neuvoksi kulkea työmatka joka päivä eri reittiä, jotta heidän mielensä pysyisivät luovina ja inspiroituneina. Minkälaisia muutoksia - isoja tai pieniä - sinä olet tehnyt tapoihisi?

No comments:

Post a Comment