Monday, March 30, 2015

Tavoitteiden asettamisesta

Elämme tällä hetkellä self help -yhteiskunnan kultakautta, joten tuntuu mahdottomalta olla kuulematta oman unelmaelämänsä saavuttamisesta ja siitä, miten ympäristö on heijastus itsestä, ajatuksista ja teoista. Kaikki on mahdollista, jos siihen uskoo tarpeeksi! Tarvitset karkeasti sanottuna vain yleispositiivisen asenteen, uskoa omiin mahdollisuuksiin, tarkoituksenmukaiset verkostot, oikeat visualisointitekniikat, ja näiden avulla kuka tahansa voi saavuttaa onnea ja menestystä. 

Tavoitteiden tärkeyttä hehkutetaan; niiden asettaminen on menestyksen ydintaito, etkä voi saavuttaa oikein mitään ilman selkeitä tavoitteita. Sanotaan, että ihminen on onnellisimmillaan, kun hän tietää tavoitteensa ja kulkee määrätietoisesti niitä kohti. Visiot antavat tunteen elämän tarkoituksesta, ja saat niitä kohti etenemisestä energiaa, intoa, itsetuntoa ja tervettä ylpeyden tunnetta. 

Kyllä, juuh, ymmärrän ja nyökyttelen myötämielisesti. Mutta miten ne paljon puhutut tavoitteet sitten asetetaan? En minä tiedä mitä minä haluan. Ajatus pyrkimisestä määrätietoisesti kohti jotain arvokasta asiaa tuntuu niin helpolta, kunhan vain tietäisi, mikä se kaikkein tärkein tavoite oikein on. 

Selailin Brian Tracyn Menestys ja onnellinen elämä -kirjaa, ja hänen mukaansa suurin osa ihmisistä painivat saman ongelman kanssa: tavoitteita ei osata asettaa. Sekä Harvardin että Yalen yliopistoissa on saatu selville, että valmistuvista opiskelijoista vain kolme prosenttia kirjoittaa tavoitteensa paperille, kun taas kirjoittamattomia tavoitteita on 13 prosentilla valmistuneista. Lopuilla 84 prosentilla oppilaista ei ole mielessä mitään kummallisempia tavoitteita. Muutaman vuosikymmenen päästä haastatteluissa käy ilmi, että nuo kolme prosenttia, jotka kirjoittivat tavoitteensa selkeästi ylös, ansaitsevat enemmän kuin loput 97 prosenttia yhteensä. 

On kyse sitten paljon puhutusta vetovoiman laista, jonkinlaisesta lisääntyneestä aivojen huomiokyvystä tai ihmisen käyttäytymisen muuttamisesta alitajunnan tasolla, Tracyn mukaan jokaisella on ns. epäonnistumis- tai onnistumismekanismi. Kirjattu tavoite kytkee onnistumisprosessin toimintaan. 

"Suunnittelematta jättäminen on epäonnistumisen suunnittelua."

Miksi sitten tavoitteiden asettaminen on ihmisille niin suuri ongelma? Suurimmat syyt lienevät pelot: torjutuksi tulemisen, naurunalaiseksi asettumisen tai kaikkein lamaannuttavimpana epäonnistumisen pelko. Pitäisi muistaa, että epäonnistuminen ei ole laisinkaan huono juttu, vaan itse asiassa se voi olla jopa menestymisen elinehto. Emme ole voineet välttyä kuulemasta sellaisista historian klassikkoesimerkeistä kuten Edisonin 11.000 epäonnistumisesta ennen hehkulampun keksimistä tai Henry Fordin kolmesta yrityskonkurssista ennen maailman myydyimmän auton tuottamista. Keskivertoihminen usein valitettavasti luovuttaa ennen ensimmäistäkään yritystä, joten mielessä on hyvä pitää epäonnistumisen olevan loistava oppimiskokemus.


tavoitteet, menestyminen, itsensä kehittäminen, motivaatio, ura

Menestysguru Brian Tracy listaa seitsemän asiaa, jotka liittyvät tavoitteiden asettamiseen.
  1. Muutokset ovat välttämättömiä, vaikkakin usein pelottavia. Tavoitteet kuitenkin ohjaavat muutoksia, ja kun sinulla on tavoitteita, muutokset ovat myönteisiä, haluamasi suuntaisia ja ennen kaikkea sinun hallinnassasi. 
  2. Mieti oma lahjakkuusalueesi, ja kehitä tuo lahja huippuunsa. Missä olet luontaisesti hyvä ja mikä kiinnostaa sinua? Mistä asioista saat iloa ja flow-kokemuksia? Mikä sinua motivoi työssäsi ja elämässäsi? Minkälaisiin asioihin uppouduit 10-vuotiaana? 
  3. "Timanttikenttä". Tracy kuvailee tarinan afrikkalaisesta maanviljelijästä, joka etsi koko elämänsä ajan timantteja tuloksetta, ja vasta hänen kuolemansa jälkeen huomattiin hänen farminsa olleen itsessään täynnä timantteja. Löytäisitkö oman timanttisi nykyisestä työstäsi, alaltasi, kokemuksistasi, taidoistasi tai koulutuksestasi? Parhaat ja suurimmat mahdollisuudet ovat todennäköisesti naamioituneina suoraan edessäsi. 
  4. Tavoitteiden pitäisi olla haastavia, mutta realistisia. Lisäksi Tracy kehottaa pilkkomaan suuremmat tavoitteet pienemmiksi, jotta ne tuntuisivat uskottavilta. Jos esimerkiksi haluat pystyä juoksemaan 10 km, voit tavoitella ensin yhden kilometrin juoksukuntoa. Siihen on helppo uskoa, ja tavoitetta voi kasvattaa vähitellen. 
  5. Tavoitteet voivat olla: 
    1. konkreettisia, aineettomia, rahallisia
    2. itsesi kehittämiseen, mutta myös ulkomaailmaan liittyviä
    3. lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita
  6. Jotta aikaansaavuutesi paranee ja tiedät mitä kohti edetä, tarvitset lisäksi: 
    1. Tavoitteita, jotka vastaavat, miksi teet elämässäsi sen mitä teet. Tämä syy, jonka vuoksi nouset aamulla, voi usein liittyä esimerkiksi perheeseesi tai itseesi.
    2. Uraa, aineellista hyvää ja raha-asioita koskevia tavoitteita, jotka kertovat, mitä haluat saavuttaa, jotta pääset nauttimaan miksi-tavoitteesta. 
    3. Itsensä kehittäminen ja ammatillinen kehittäminen vastaavat miten-kysymykseen: miten kehität taitoja, jotta saavutat mitä-tavoitteet ja pääset nauttimaan miksi-tavoitteista. 
  7. Elämän ykköstavoite, eli elämän perusperiaate määrittelee kaikkea tekemistäsi: järjestät kaikki muut tavoitteet sen mukaisesti. Ei todellakaan ole helppoa miettiä oman elämänsä tarkoitusta, joten tässä muutamia kysymyksiä pohdittavaksesi:
    • Mitkä ovat elämäsi viisi tärkeintä perusarvoa ja -hyvettä? Mihin uskot, mitä edustat, mistä välität eniten? 
    • Mitkä ovat elämäsi kolme tärkeintä tavoitetta? Anna itsellesi aikaa vastata kysymykseen puoli minuuttia, niin alitajuntasi nostaa esiin nämä asiat.
    • Mitä tekisit, jos saisit tietää sinulla olevan vain puoli vuotta elinaikaa jäljellä? 
    • Mitä tekisit eri tavalla, jos voittaisit lotossa ja sinulla olisi lähes rajattomasti rahaa ja aikaa? 
    • Mitä olet halunnut aina tehdä, mutta et ole uskaltanut yrittää? 
    • Mitkä teot ovat tuntuneet sinun elämässäsi kaikkein merkittävimmiltä? Mikä antaa sinulle eniten itsetuntoa, itsekunnioitusta ja tervettä ylpeyttä?
    • Jos tietäisit onnistuvasi takuuvarmasti yhdessä valitsemassasi asiassa, mikä se olisi? 


Jos ykköstavoitteesi ei ole vieläkään kirkastunut sinulle, mitäpä jos ensimmäisenä tekisit sen etsimisestä ykköstavoitteesi? Aloita heti. Aseta välitavoite vaikka ensi viikolle. Pidä ideointisessio ystäviesi kanssa.  Ajattele visioitasi ja arvojasi. Päätä mitä haluat, kirjoita se ylös preesensissä, ja tee sitkeästi asioita, jotka johtavat sinua askel askeleelta kohti haluamaasi unelmaelämää. 

No comments:

Post a Comment